T-magasinet-liten.png

Lager utstillingsvindu for landbruket

Odd Magne og Karoline Storflor blir landets første med melkeautomat på gården. Slik lager de utstillingsvindu for landbruket.

Ekteparet fra Kilnes Gård i Sona i Stjørdal, er opptatt av opprinnelsestanken. De har lenge vært 4H gård, og jobber aktivt for å få liv inn på tunet.  Om sommeren går kyrene og beiter rett utenfor. Kopplam, gris og høner tramper også rundt på tunet. Her vil de vise hvor maten faktisk kommer fra. Om kort tid lanserer de melkeautomat der du kan kjøpe dagferskmelk på glassflaske.

Nytt og gammelt

I melkebua møter ny teknologi gammel nostalgi, og fra melkerampa kan du se rett gjennom vinduet og inn i fjøset til den moderne drifta med melkerobot. Dette er noe de brenner for.

– Vi ønsker at andre vil bruke vår melk, og håper etterhvert at vi kan utvide med andre produkter som fløte, yoghurt og rømme, forteller de.

Karoline og Odd Magne kan knapt vente med å selge den første melka fra automaten, og med deres egen logo på glassflaska.

– Det hele startet da vi oppdaget en produsent i Sverige, så vi dro på studiebesøk for å se hvordan det fungerte. Vi ble utfordret til å vise hvor melka kommer fra. Det endte opp med denne løsningen hjemme på gården og med vindu inn til fjøset, forteller Odd Magne og Karoline. Besøket til Skövde ga mersmak. Der selges det melk fra tilsvarende automat døgnet rundt.

– Vi har E14 like ved, og håper å trekke forbipasserende kunder. Vi har også vært i kontakt med restauranter og andre som ønsker å bruke melka vår. Melka pasteuriseres og det er en bakteriedrepende lampe i maskinen når melka tappes. Vi trodde først vi måtte bygge vår egen prototype, men siden automatene er vanlig i Europa finnes det flere produsenter, forteller de.

God støtte

Støtten har haglet inn, og etter at planene først ble kjent, har de fått telefoner fra hele landet. Tine heier på Kilnes gård.

– Vi gleder oss til å komme i gang, og 23.mars markeres åpningen med ordfører, bondelag, Proneo og alle andre som har hjulpet og støttet oss til stede. Det blir veldig spennende, men vi har tru på at dette blir bra, sier Odd Magne.

Før automaten settes i drift, har gården 2500 besøkende i året. Like ovenfor gården har de bygd en naturklatrejungel som brukes aktivt. Det arrangeres strikkekafé på buret og familien er med på Route 26 og arrangerer åpen gård. Kårfolket er også aktive. Moren til Odd Magne driver med bunadssøm og faren selger treprodukter.