T-magasinet-liten.png

Pølsemakerens hemmelighet?

Kjærlighet, ærlighet og god dyrevelferd er ingrediensene som gir det lille ekstra.

Hjemme på Stene Gård på Frosta, har Per Einar Almlid og kona Maren Stene Almlid tatt sats uten å lande. Det som skulle bli en liten ekstrajobb i tillegg til tradisjonell gårdsdrift, har blitt mye mer enn forventet. Pølsemakeren Per Einar, og Maren med sin butikkfaglige bakgrunn har fått videreforedling av egne dyr til å bli en solid merkevare. I nye lokaler på gården, lages alt fra spekemat til kjøttkakeprodukter. De leverer til Mathallen i Trondheim, matkassen Rågo og har egen ferskvaredisk med utsalg på gården.

Per Einar og Maren hjemme på Stene Gård på Frosta.

– Jeg liker rene og gode kjøttsmaker, men bruker gjerne urter fra lokale produsenter på Frosta, og tester ut forskjellige smaker. Spekeskinka får ekstra god modningstid, og det kjennes på smaken. Nå har vi kommet dit at vi er i ferd med å redusere antall produkter, men lager fortsatt på forespørsel om kvantumet er stort nok, sier Per Einar.

Speket svinenakke fra vakre Vågen er ett av produktene som har ført til utmerkelser. Her finner du den gode gamle kjøttdisken som bugner av kortreist kvalitet. Her skjæres ribba etter kundens ønsker, og paret har hittil strukket seg langt for å etterkomme forespørsler. Men det er ikke bare pølsemakerens kompetanse med videreforedling som gir smak til produktene. Ekteparet er opptatt av god dyrevelferd, og at dyrene får gå ute på beite så mye som mulig i løpet av året. Her beiter de fra fjære til fjell. På gården har de både storfe, ammekyr, slaktgris og camping. I tillegg får de tak i lammekjøtt fra naboen, og vilt fra området i jakttida.

– Ja, dette er drømmen. Jeg har bestandig hatt lyst til å drive butikk, forteller Maren.

Men at odelsjenta skulle ta over gården var slett ingen selvfølge da hun tok utdannelse og fikk seg jobb sørafor.

– Men så traff jeg Per Einar. Etterhvert ble det naturlig å ta over driften her hjemme, forteller Maren.

På veien har de lært mye. De hadde aldri turt å satse på dette uten støtte fra Innovasjon Norge. Paret hentet kompetanse. De har fått hjelp av Proneo og Matnavet på Mære.

– Jeg hadde om dette på skolen, likevel har det gitt mye å være med på etablererkurs. Vi skrev forretningsplanen vår på kurset, forteller Maren.

Hvilke råd har dere til andre som går med planer om å etablere?

– Det finnes ingen egen oppskrift, men for vår del tok modningen lang tid. Vi snakket mye sammen og gjennom kursene vi gikk på, ble det stilt mange gode spørsmål som er greit å tenke over, forteller Per Einar.

– Det er viktig å ta kontakt med fagfolk, og lytte til dem. Vi ignorerte dem på en ting, og det var størrelsen på bygget. Nå må vi vel si at de fikk vel egentlig rett på det også, forteller ekteparet og forretningspartnerne.

En av overraskelsene de fikk var mangelen på ekte pølsemakere i området. Per Einar gledet seg til å snakke faglig med sine egne, men det viste seg at det var få med hans kompetanse. Bonden og pølsemakeren vet nøyaktig hva han selger til kunden, og det er en stor trygghet.